Kända klaner i first person shooter-spel

First person shooter-spel är skjutspel vars fokus utgår från förstapersonsperspektiv. Från detta perspektiv är det meningen att du som spelare lättare ska kunna leva dig in i spelet eftersom det är som att du ser skärmen med din spelares ögon. Närmast dig brukar vapnet vara och sedan omgivningen som spelet utspelar sig i. Exempel på first person shooter-spel är Counter-Strike, Call of Duty, Halo och Half-Life. Att spela dessa spel är otroligt populära och utgör en egen sport, den så kallade e-sporten. Detta är något som har växt lavinartat under senare år och det anordnas till och med stora tävlingar som sänds live för åskådare att ta del av. Det går även att betta på e-sport. På samma vis som när du spelar på tex fotboll kan du även spela via mobilen.

Ninjas in Pyjamas

Inom e-sporten, och då främst inom first person shooter-spel, har det vuxit fram något som kallas för klaner. Detta kan beskrivas som olika lag och klubbar inom de olika spelen. Varje klan har en ledare och om klanen är stor kan två ledare finnas och i vissa fall till och med fler än så. I Sverige är e-sporten stor och den kändaste klanen som vi kan stoltsera med går under namnet Ninjas in Pyjamas. Detta är en klan som, samma år som de bildades, vann världsmästerskapet i Counter-Strike. Året var 2001. 2013 bildade de ett lag för League of Legends och två år senare ett för Dota 2.

Northern Darkness och SK Gaming

Northern Darkness är ytterligare en känd svensk klan, främst inom spelet Soldiers of Fortune 2. De bildades 2002 och har sedan dess tagit tre raka vinster i EuroCup. De har även gjort sig ett namn inom Call of Duty 2, Enemy Territory och Counter-Strike: Source. En annan känd klan kommer från Tyskland och kallar sig för SK Gaming där SK är kort för Schroet Kommando. SK Gaming är aktiva inom en rad olika spel där bland annat Call of Duty, League of Legends, Starcraft 2 och Quake kan nämnas. Klanen bildades redan 1997 och har under åren haft stor framgång och en del svenskar med i sin klan.