Clan 9

Om du har spelat Quake-serien har du med all sannolikhet stött på Clan 9 som är en av de dominerande klanerna i det spelet. Quake är ett FPS-spel, vilket innebär att bildskärmen visar din spelfigurs spelfält. Datorspelet släpptes redan år 1996 och är framtaget av utvecklarna på id Software. Clan 9 släpptes alltså år 1996 men då under namnet Up Your Backpack, UYB. Klanen höll ihop i tre år och blev så framgångsrika att de sponsrades av Café Nine i Stockholm. I samband med att de fick sin sponsor bytte de även namn till det mer välkända Clan 9.

E-sportens främsta

Clan 9 deltog i flera turneringar men mest spelade de Quake. Tillsammans med den amerikanska spelgruppen Death Row var de bland de främsta inom e-sporten under denna tid. År 1998 gick en prestigefylld match i Stockholm där Clan 9 lyckades vinna över Death Row. Resultatet blev 8–2 till hemmalaget. Laget Clan 9 bestod sammanlagt av tio stycken medlemmar. Som är brukligt i spelsammanhang använde alla spelarna alias varav den mest kända antagligen är DOOMer. I det verkliga livet heter han Tomi Kärnä och föddes år 1976. Idag arbetar han som redovisningskonsult och har lämnat spelvärlden. Tomi hann bli mästare två gånger i Quake World Fragfest.

Ett storslaget möte

Trots att det prestigefyllda mötet mellan de konkurrerande lagen Clan 9 och Death Row skedde för 20 år sedan talar spelvärlden fortfarande om det. Så sent som våren år 2018 handlade radioprogrammet P3 Spel om det mötet, Clan 9 och den moderna e-sportens födelse. Matchen i sig var en av de första transatlantiska. Idag kanske det är svårt att föreställa sig att det kunde ta månader av förberedelser för att en match mellan USA och ett europeiskt land skulle bli av. På 90-talet var detta någonting speciellt och många undrade om det gick att överhuvudtaget vinna över mästaren Thresh från Death Row. Clan 9 kunde!